Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayabilecek yapıdadır. Bu nedenle bebeklere ilk 6 ay boyunca anne sütü verilmelidir. İlk 6 ayda bebeğin sindirim sistemi, bağırsak yapısı anne sütündeki hiçbir gıdaya uygun değildir. Bir anne günde 750- 900 cc arasında süt verir ancak bu miktar artık büyüdüğü ve buna paralel olarak hareket kabiliyetinin de artması sebebiyle 6 aylık bebek beslenmesi için yeterli olmayabilir. Bu da annelerin kafasında bebeklerde ek gıdaya geçiş için doğru zamanının ne zaman olacağı sorularını gündeme getirir. Ek gıdaya erken başlanması durumunda sindirim sistemi problemleri görülürken, geç başlanması halinde de büyüme ve gelişme gerilikleri ortaya çıkabilir. Bu yüzden ideal dönem 6’ncı aydır. Bebeğinizin artan enerji ihtiyacını karşılamak için 6 ay dolduktan sonra gönül rahatlığıyla ek gıdaya geçiş yapabilirsiniz. 

Bebeklerde ek gıdaya başlama hem bebeğiniz hem de sizin için yeni bir dönemin habercisidir. Bebeğinizin hayatına yeni besinlerin girmesiyle paralel olarak sizin de hayatınıza ek gıda tarifleri girer. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıklarının temeli atılır. Bu kritik dönemde en büyük görev anneye düşer. Bebeğinizin tadını sevmediği yiyecekleri onun damak zevkine uygun hale getirmek birincil görevleri arasında olur. 

Ek gıdaya geçiş bebekler ve anneler için yepyeni bir lezzet serüvenin başlangıcı anlamına gelir. Bu dönemin başlarında henüz dişleri çıkmayan, çiğnemeyi bilmeyen ve sindirim sistemi katı gıdaya hazır olmayan bebeğinin dengeli bir şekilde beslenmesini isteyen anneler katı gıdaları püre olarak hazırlar. Bu noktada bebeğin kendi kendine beslenebilmesi için özel tasarlanan ürünler, mama saatlerini daha kolay ve eğlenceli hale getirecektir.  

Hangi besinler tüketilmeli?

Gelelim ne yedireceğimize… Hayvansal ve bitkisel kaynaklı birçok besin, ek gıdaya geçiş ile birlikte artık bebeğinizin beslenme programında yer almaya başlamalı. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı, bebek için son derece kıymetli. Bu sebeple 6 aylık bebek kahvaltısı da dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Bu dönemde doktorunuz tavsiyelerini mutlaka dikkate almalısınız. Tavsiyeleri doğrultusunda tuzsuz lor peyniri, muz ve yumurta besleyici bir kahvaltı öğünü için idealdir. Ancak yumurta beyazı alerjen bir besin olduğu için bebeklere bir yaşına kadar verilmesi önerilmemektedir. Bu yüzden ek gıdaya geçtiğinizde yumurtanın sarısı ile başlamanız faydalı olacaktır. İlk hafta bir yumurtanın 8’de birini; ikinci hafta 4’de birini sonraki haftalarda ise yavaş yavaş yavaş artırarak tam yumurta sarısı verilebilir. Dikkat edilmesi gereken şey ise bebeğin haftalık kahvaltı programında toplam 2-3 tam yumurta sarısının geçilmemesidir. 

Yeni tatlarla tanışmaya başlayan bebeğinizin günlük beslenme programına vitamin deposu sebze ve meyveleri de eklemeniz bebeğiniz için son derece önemlidir. Doktorunuzun da tavsiyesiyle bebeğinizin gelişimine en uygun meyve ve sebzeleri seçerek ek gıda dönemini destekleyebilirsiniz. Bu dönemde kullanacağınız bir takım ürünler bebeğinizin beslenmesine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Özellikle meyve sebzeler için geliştirilen meyve emziği ya da meyve fileleri ideal tercih olacaktır. Bu emziklerin içine yerleştirdiğiniz meyve veya sebzeler bebeğiniz gerekli vitaminleri alırken kendi kendine beslenmede önemli bir rol oynayacaktır. Özellikle bebeğin tutma ve kavrama kabiliyetini geliştirmesine katkı sağlayan bu ürünler ek gıda sürecini rahat atlatmanızda en büyük yardımcınız olacak. 

Ek gıda ile birlikte hayatımıza giren bir diğer önemli besin kaynağı çorbalardır. 6 aylık bebek çorbası yaparken de dikkat etmemiz gereken bazı detaylar var. Seçeceğiniz sebzelerin bebeğinizin gelişimine uygun olduğundan emin olmalısınız. Patates, havuç, balkabağı, yeşil sebzeler, pirinç, avokado 6 aylık bebekler için hazırlayacağınız çorbalar için ideal malzemelerdir. Ek gıdaya geçen bebeklerin demir ihtiyacı da artar. Bebeğiniz için mevsim sebzelerinden hazırladığınız çorbaların içerisine yağsız kuzu kıyması eklemeniz hem çorbanızı demir yönünden zenginleştirir hem de bebeğiniz için daha lezzetli hale gelebilir.

Ek gıdaya geçiş ile bebekler sadece yeni tatlarla değil yeni ekipmanlarla da tanışmaya başlıyor. Çatal, kaşık, meyve emziği gibi yeme yardımcılarının da kullanılmaya başlandığı bu dönemde bebeğinize karşı sabırlı olmalı ve ek gıdaya geçiş evresini sorunsuz bir şekilde atlatabilmeleri için onların damak yapısına en uygun ürünleri arayıp bulmalısınız. 

Birbirinden renkli beslenme ürünlerimizi kategorimizden detaylı şekilde inceleyip satış noktalarımızdan sahip olabilirsiniz. 

Diğer Makaleler