Bebeklerin Kullanacağı Çatal ve Kaşıklar Nasıl Olmalı?

Bebeklerin Kullanacağı Çatal ve Kaşıklar Nasıl Olmalı?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş, çok önemli bir dönemdir. Doğduğu andan itibaren sütünüzle beslediğiniz bebeğinizin yaşına ve gelişimine uygun gıdalarla tanıştığı bu dönem ile birlikte çatal ve kaşıkla da tanışma süreci başlamış olur. Burada önemli olan husus bebeğe doğru zamanda doğru ürünlerin verilmesidir.  

Merhaba kaşık 

İlk 6 ay boyunca başka hiçbir ek gıdaya ihtiyaç duymadan anne sütü alan bebek, 6’ncı ay itibarıyla ek gıda ile tanışmaya başlar. Ek gıda ile birlikte de mama kaşıkları hayatına girer. 6-12 aylar arasında bebek tam olarak katı gıdaları tüketebilecek fiziki yeterlilikte değildir. Bu dönemde anneler bebeklerini püre haline getirdikleri gıdalarla ve onlar için özel olarak tasarlanmış kaşıklarla beslemelidir.  

Kaşıkla baş başa 

12’nci ay itibarıyla bebeklerin kasları iyice gelişmeye başladığından ve birçok motor hareketi yapabileceğinden bebek artık kendi başına yemek yemeye başlayabilir.  Bebeğin tanışacağı ilk yardımcı ürün ise kaşıktır. Kaşık yuvarlak hatlı olması sebebiyle ek gıdaya geçilen ilk dönemlerde bebeğin yemek yeme alışkanlığı kazanmasında en doğrusudur. Bebeğin ağız anatomisine göre tasarlanan bebek kaşıkları dişlerine ve diş etlerine zarar vermeden ona yeme becerisi kazandırır. Kaşık derinliğinin bebeğin yiyeceği kolayca alması açısından ideal ölçüde olmasına dikkat edilmelidir. 

Çatala geçiş 

Kaşık kullanmayı iyice öğrendiğinden emin olduğunuz bebeğiniz 18’inci ay itibarıyla çatal da kullanmaya başlayabilir. Çatalın uçlarının bebeğin yiyeceğine kolayca battığından emin olun ancak güvenlik açısından da yuvarlatılmış olmasına dikkat edin.

BPA’ya dikkat!

Ürün seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise üretildiği malzemedir. Bebek hareketlerini tam olarak kontrol edemediği için silikon ya da poliproplen gibi malzemelerden yapılmış ve bebeğe zarar verme ihtimalleri ortadan kaldırılmış bebek kaşık çatalları tercih edin.  Seçeceğiniz üründe zararlı kimyasalların olmamasına dikkat edin. Plastik ürün tercih ediyorsanız bebeklerde büyüme ve davranış bozukluklarına yol açtığı kanıtlanmış olan BPA (Bisfenol A) içermemesine dikkat etmeniz gerekiyor. Metal bir ürün kullanacaksanız paslanmaz olması birinci şartınız olsun. 

Kolay kavrama

Artık yeni bir döneme geçen bebeğiniz çatal kaşıkları kullanarak özgürce yemeğini yerken onları yere sıklıkla düşürebilir. Bu sebeple ürünlerin ergonomik yapıya sahip olması ve bebeğinizin kolay kavrayabilmesi gerekir. Uzun saplı mama çatal ve kaşıklarını tercih etmek bebeğinizin daha rahat kavramasını ve kendi yeme alışkanlığını daha çabuk kazanmasını destekler.

Kendi yeme becerisini kazanmasını istediğiniz bebeğinizin minik elleri için tasarlanmış Beslenme Aksesuarlarını kategorimizden detaylı şekilde inceleyip satış noktalarımızdan sahip olabilirsiniz. 

Diğer Makaleler